T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AKSARAY / MERKEZ - Sezai Karakoç Ortaokulu

Tubitak 2204b Araştırma Projeleri

Tubitak 2204b Araştırma projeleri kapsamında Teknoloji Tasarım Bölümünün Tarım alanında okulumuz öğrencileri ile yürüttüğümüz çimlendirme makinesi projesi.

Bu proje ile; tarıma elverişsiz arazilerin bulunması, ekilebilir arazilerin azalması, kuraklık ve tüketimin artması gibi sorunlardan dolayı ortaya çıkan yem maliyetlerindeki artışı, topraksız tarım(hidroponik) yöntemi ile minimize etmek amaçlanmıştır.

Proje süresince yapılan araştırmalarda bir hayvanın günlük besin ihtiyacını karşılayacak olan yemi, çimlendirme işlemine tabi tutarak daha fazla besin değeri elde edildiği sistemin, en uygun yöntem olduğu tespit edilmiştir. Et ve süt üreticileri ziyaret edilmiş, çimlendirme işlemlerini tecrübe eden üreticilerin sorunları araştırılmıştır. Yapılan araştırmalarda, çimlendirme işlemini gerçekleştirecek olan makinelerin fiyatlarının yüksek olması, manüel yöntemlerdeyse sürecin zahmetli ve zaman alıcı olmasından dolayı üreticilerin bu işlemi yapmadıkları belirlenmiştir. Bu durum yem maliyetlerini doğrudan, et ve süt ürünlerini dolaylı olarak etkilemekte ve sorun teşkil etmektedir.

 

Bu sorunun çözümü için çimlendirme makineleri incelenmiş, makine parçalarında kontrol kartı hariç bütün malzemelerin hayvan üreticilerinde hali hazırda bulunduğu belirlenmiştir. Üreticilerin ellerinde bulunan malzemeleri kontrollü ve stabil bir şekilde çalıştırabilecek bir kontrol kartı üretilmiştir. Kart; ürünler için en uygun zamanlarda otomatik bir şekilde, su püskürtme mekanizmasını, ışık kaynağını, ısı kaynağını, nem üretecini, motorlar ve fan sistemlerini kontrol etmektedir. 

 

Sistemin yönetimi için Arduino, cihazlara giden elektriğin kontrolü için role, ortamın sıcaklık ve nem durumunun ölçümü için nem ve sıcaklık sensörü, ışık miktarının ölçümü için ışık sensörü, sistematik çalışabilmesi için zamanlayıcı modul kullanılmıştır.

 

Bu kartın; geleneksel yöntemlerle yapılan çimlendirme işlemi süresince ihtiyaç duyulan dış faktörlerin ölçülebilir ve stabilize olmaması sonucu ortaya çıkan verim azlığı, ürün zayiatı ve küflenme gibi sorunları bitirdiği, ayrıca günde 4 kez; su püskürtme, nem, ısı ve ışık kontrolü gibi zaman kaybına neden olan sorunları ortadan kaldırdığı gözlemlenmiştir.

22-02-202222-02-202222-02-202222-02-202222-02-2022

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.02.2022 - Güncelleme: 22.02.2022 10:20 - Görüntülenme: 182
  Beğen | 0  kişi beğendi